aminosyror

Det finns idag en mycket utbredd diskussion om vad aminosyrorna faktiskt gör och vilka som är viktigast att inta vid tränings och liknande.  Det finns också mängder med olika råd om vilka aminosyror du ska ta och i vilken mängd samt vid vilket tidpunkt det är mest optimalt att inta dessa på. En anledning till denna förvirring är den kraftiga marknadsföringen som används för olika typer av kosttillskott.

Det finns framförallt två olika grupper som de flesta brukar använda i samband med träning. Dessa två grupper kallas för BCAA samt EAA. EAA står för ”Essential Amino Acids” och innebär att det är aminosyror som är livsviktiga för våran kropp men som vi inte heller kan producera själva. I alla EAA preparat så ingår aminosyrorna leucin, lysin, fenylanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan samt även methionine. BCAA som är den andra gruppen av aminosyrer heter egentligen ”Branched Chan Amino Aids” och består istället bara av aminosyrorna leucine, isoleucine samt valine. Det som är unikt med de här typerna av aminosyror är att de inte behöver brytas ner i matsmältningssystemet utan kan tas upp direkt då de redan är så pass sönderdelade. Man brukar säga att aminosyrorna är i sin fria form och att de inte heller är uppbundna med andra typer av aminosyror. Det är just därför de ger ett så pass snabbt upptag eftersom att de inte måste brytas ner till skillnad från vanliga mat eller vanligt vassleprotein.

Även om du inte lider brist på de inkluderade aminosyrorna i EAA så kan de ändå ge dig en mycket positiv effekt i din träning. De fria aminosyrorna hjälper dig att lägga på dig muskelmassa under återhämtningen samt att de dessutom hjälper till att skydda de muskler du har från nedbrytning. Det finns också ett flertal olika forskningsstudier på detta område där några av de har visat på en ökning av proteinsyntesen på upp till 350%. Det man dock måste tänka på om man vill kunna komma åt den här ökningen av de kroppsliga processerna är att du måste inta ditt EAA på helt tom mage. Detta innebär att du bara kan ta ditt EAA som tidigast två timmar efter du har ätit en måltid som innehåller protein. Anledningen till detta är att magen annars är upptagen med att bryta ner det du ätit och kan därför inte ta upp allt EAA lika snabbt.

Vill du då prova på att boosta din träning med aminosyror så kan du först och främst börja med att prova EAA framför BCAA då EAA har flera studier bakom sig som visar på ett gott resultat. Detta kan dock komma att förändras när fler studier görs på BCAA. Rekommendationen vad gäller EAA är att du kan ta 5-10g precis innan varje träningspass på helt tom mage. Vill du istället prova BCAA så ska du precis som med EAA ta det på tom mage men här kan du istället ta mellan 5-10g direkt innan träning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *