BCAA molekyl

Olika proteinpulver

I takt med att det har blivit allt mer trendigt att träna har antalet kosttillskott på marknaden blivit allt fler. Det som med största sannolikhet är absolut mest populärt att använda i samband med styrketräning är proteinpulver. I dag finns det proteinpulver från mängder med olika tillverkare, i olika smaker och till och med olika sortiers protein. Visserligen är proteinpulver inget du måste använda dig av om du har ambitionen att öka i storlek – dock kan det hjälpa till och ge dig en skjuts på vägen.

Hur fungerar proteinpulver i kroppen?

När ny muskelmassa bildas sker en process som kallas för proteinsyntes. Dock är inte intaget av protein helt och hållet avgörande för proteinsyntesen när du tränar för att öka i volym. Sedan ska det också tilläggas att dina muskler inte blir större bara för att du ökar ditt proteinintag drastiskt – det finns nämligen en gräns när det gäller hur mycket muskelmassa din kropp kan bilda. Däremot kan du påverka stimulansen av din proteinsyntes.

I samband med att du ägnar dig åt styrketräning kommer proteinet att öka i omsättning i din kropp och detta är en process som drar i gång under passet och håller på i upp till 48 timmar senare. Genom att addera mer protein antingen före eller efter träningen kommer du att kunna öka på din proteinsyntes varpå du minskar nedbrytningen – och detta gör du genom ditt proteinpulver.

Välj bland fler proteinpulver

Som det nämndes inledningsvis finns det proteinpulver som baseras på olika råvaror. Nedan nämns några av de mest vanliga och populära sorterna.

  • Vassleprotein: Det här proteinpulvret kallas ofta för whey som är den engelska benämningen på vassle. Vassleprotein baseras på mjölk och fördelen med detta är att det tas upp väldigt snabbt av kroppen. Det är bland annat därför vassleproteinpulver säljs bäst i dag. Dessutom innehåller pulvret en hel del essentiella aminosyror. Du kan med fördel dricka en shake med vassleprotein på morgonen för att öka nivåerna med protein efter natten – efter träningen bidrar vassleproteinpulver till att musklerna börjar sin återhämtning och reparation.
  • Hampaprotein: Om du vill ha ett proteinpulver som är så naturligt som möjligt ska du kika på hampaproteinpulver. Detta proteinpulver tillverkas av hampans frön och trots att det är helt vegetabiliskt innehåller det hela 50 procent protein. Dessutom innehåller hampaprotein både omega 3 och omega 6 liksom vitaminer och mineraler. Hampaproteinpulver är ett ypperligt alternativ om du lider av en känslig mage.
  • Äggprotein: I dag finns det proteinpulver baserat på ägg och då kan det vara bra att veta att detta protein tas upp något långsammare av kroppen jämfört med vassleprotein. Dock är äggprotein snabbare än kasein. Liksom vassleprotein har äggprotein ett väldigt högt så kallat BV vilket står för biologiskt värde. Om du är laktosintolerant eller allergisk mot mjölkprotein är äggprotein ett utmärkt alternativ att satsa på i stället.
  • Kaseinprotein: Ett annat alternativ bland proteinpulver som du kan välja är kasein. Detta utvinns också via mjölkprotein och kaseinprotein är rikt på kalcium. Strukturen i detta protein är mer komplext vilket i sin tur innebär att det här pulvret tas upp väldigt långsamt i kroppen. Därför bör du dricka din kaseinshake innan du går och lägger dig på kvällen. En annan fördel med kaseinprotein är att det ger en bra mättnadskänsla.
  • Ärtprotein: Precis som hampaprotein är ärtprotein vegetabiliskt och har dessutom ett högt biologiskt värde. Förutom protein innehåller ärtproteinpulver vitaminer och mineraler liksom arginin som är en livsnödvändig aminosyra. Denna aminosyra gör att blodcirkulationen i kroppen ökar vilket är önskvärt i samband med träning. Ärtproteinpulver är skonsamt för magen och passar perfekt om du är vegetarian eller intolerant mot laktos eller gluten.
Biverkningar på grund av proteinpulver

Om du är intolerant mot mjölkprodukter gör du bäst i att välja ett proteinpulver som är laktosfritt så som exempelvis äggprotein eller hampaprotein. I övrigt ska det inte finnas några biverkningar när du använder proteinpulver. Något som är värt att tänka på när du handlar är att du väljer produkter från väletablerade producenter – gärna svenska sådana. I Sverige genomförs nämligen tester regelbundet för att kvaliteten ska vara så hög som möjligt. Känner du dig osäker kan du alltid kontakta kundtjänsten hos den butik du funderar på att köpa ditt proteinpulver hos för hjälp.

One Response to “Hur fungerar proteinpulver i kroppen?”

  1. Rebecca

    Vore intressant att läsa om vilken effekt olika kosttillskott har på kroppen vid olika åldrar. Eftersom det är enklast att bilda muskler runt 20 och 30 borde det vara då som kosttillskotten också gör mest nytta. Men funkar det verkligen så?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *