kolhydrater under träningen

Hur mycket kolhydrater man behöver äta i samband med träning har länge varit ett omdiskuterat ämne. Man har länge påstått att man måste få i sig mycket kolhydrater för att kunna orka med att träna och prestera. Björn Ferry har dock visat att det inte alls är så pass viktigt som man tidigare trott då han tog OS-guld med en kost som påminner om LCHF. Detta skapade en hel del kontroverser som gick så pass långt att idrottsfysiologen Mikael Svensson påstod att Ferry antingen har ljugit om sin kost eller är helt unik.

Inom styrketräning så är det inte längre någon diskussion om kolhydrater verkligen bidrar till att man orkar prestera mera. Vad gäller just styrketräning så har man istället valt att fokusera mer på proteinintaget vilket i sin tur har lett till att de som sysslar med styrketräning också får i sig lite färre kolhydrater. Många ligger faktiskt på ett kolhydratintag på cirka 20-30% och vissa ligger till och med ännu lägre under dieter. Bland SOK:s rekommendationer så finns det inte mycket alls att läsa om styrketräning då de framförallt har valt att fokusera på konditionsidrotter när de satte sina gränsvärden. De nämner dock i sina texter att man som  styrkeidrottare klarar sig på omkring 10-15% kolhydrater. Detta har de visat genom ett exempel på en person som väger 80kg och har ett kaloribehov på hela 4500 kcal. Detta är egentligen en extremt överdriven siffra då en ren styrkeidrottare så som en tyngdlyftare eller bodybuildare lätt skulle kunna klara sig på omkring 2000 och upp till 3000 kalorier per dag beroende på hur långt de kommit i sin träning.

Det finns dessutom två olika typer av kolhydrater att tillgå. Den ena gruppen av dessa tillskott är så kallade långsamma kolhydrater som framförallt går att hitta i mycket fiberrika livsmedel till exempel råris, fullkornspasta, grov bröd eller olika typer av baljväxter. Sedan finns det självklart också snabba kolhydrater som man ofta hittar i de tillskott som säljs idag. De snabba kolhydraterna säljs oftast som pulver eller tillsatta i sportdrycker och består av olika sockerarter som kroppen snabbt kan ta upp. Några exempel på livsmedel som innehåller snabba kolhydrater är vitt ris, vit pasta, potatis, vitt mjöl, godis, läsk och i princip alla andra livsmedel som innehåller mycket socker. Men snabba kolhydrater behöver inte alltid vara onyttigt då de fungerar alldeles utmärkt efter ett intensivt pass. Tar man de snabba kolhydraterna vid rätt tillfälle så kan de istället hjälpa till med att bygga upp kroppens energidepåer igen. Äter man dock för mycket av de snabba kolhydraterna vid fel tillfälle så kommer kroppen inte kunna ta tillvara på all den energi den får och därför kommer den också att lagra all överskottsenergi som fett istället. Om man vill så kan man använda sig av en så kallad gainer som återhämtningsdryck efter varje träningspass då innehåller både protein och snabba kolhydrater för en god och balanserad återhämtning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *