Kreatin

Kreatin är en typ av molekyl som framförallt går att hitta i den vanliga maten vi äter. De kreatin-tillskott man kan hitta i affärerna idag är inte alls framställda av kött även om de största koncentrationerna av just detta ofta går att hitta i kött. Dagens kreatin-tillskott är framställd på kemisk väg vilket innebär att även veganer samt vegetarianer kan ta kreatin utan några som helst problem.

Kreatin är i dagsläget klassat som ett helt vanligt kosttillskott även om det faktiskt har varit förbjudet i en del olika länder. Själva ämnets huvudsakliga uppgift i våra kroppar är att fungera som en typ av energibuffert. När kreatinet väl intagits kommer det sedan att lagras som kreatinfosfat för att våra muskler ska kunna utnyttja det. Den effekt man har kunnat se av att äta extra kreatin är framförallt en ökad prestationsförmåga. Du får en förbättrad anaerob uthållighet av de ökade nivåerna av kreatinfosfat. Denna förbättring är allra lättast att urskilja vid upprepad och högintensiv träning så som vid styrketräning.

Den effektökning du kan få på din anaeroba uthållighet är högst temporär och kommer således att försvinna när du slutar att äta ditt extra kreatin. Så fort du slutar äta det kommer kroppen att reglera ner kreatinnivåerna till det normala igen och du kommer därmed också att förlora de positiva effekterna med kreatinet. Under den period som du har ätit ditt kreatin har du dock kunnat lyfta lite mer än vanligt vilket också i slutändan kommer att innebära att du kunnat träna lite hårdare och därmed också kunnat bygga lite mer muskler än vad du kunnat utan tillskottet.

Kreatin har dessutom visat sig kunna öka muskelmassan direkt hos personer som styrketränar och den effekten brukar faktiskt också kvarstå trots att man slutar äta kreatinet. Effekten är dock inte så stor som man kanske hoppats utan ligger på 0,25-0,48% extra kroppsmassa per vecka. Dessa siffror har man kunnat mäta i dubbelblinda placebotester. Trots att ökningen ändå är så pass liten så är det ändå kreatin som är det kosttillskott som har bäst bevisad effekt för ökad muskelmassa.

Samtidigt som kreatinet kommer att öka energin till dina muskler så kommer det även att öka din vätskeinlagring. Man har i olika tester kunnat se en ökad vätskeinlagring på omkring 0,5-2kg extra. Detta är dock ingenting farligt utan den extra vätskan kan kroppen hantera utan problem. Den kommer också att försvinna när du slutar ta ditt kreatin.

KreatinSå om du nu känner dig nyfiken på kreatin så är det rekommenderat att man tar det i perioder på cirka 4 veckor så att kroppen inte hinner vänja sig vid den ökning man har satt igång. Så under fyra veckor kan du ta cirka 5g kreatin efter träning samt under vilodagar för att sedan ha ett uppehåll på fyra veckor.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Vilka Kosttillskott Behöver Jag Använda När Jag Styrketränar? - Tränarätt.nu
  2.  Pratar Du Gym? 38 Fitness Ord Som Du Bör Veta - Tränarätt.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *