Paleo

Paleokost ( stenålderskost ) är en typ av upplägg som egentligen bara innebär att vi äter det vi från början var ämnade till att göra. Paleokosten innebär att man då äter det som fanns innan vårat jordbruk slog igenom och bredde ut sig. Det är därmed inte heller särskilt förvånande att vi mår bra att av äta den kost vi från början var tänkta att äta. Kosten verkar inflammationshämmande och håller kroppen stark, frisk och hälsosam.

Så vad ska man då äta om man vill prova på att gå över helt till paleokosten. Eftersom att vi från början var jägare och samlare så levde vi under våra tidiga år på att äta allt vi kunde tänkas hitta i naturen så som frukter och bär. Ingenting odlades för att kunna skördas och vi höll inte heller någon boskap som vi sedan skulle äta upp. Våran kost bestod på den tiden huvudsakligen av saker så som viltfångat kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, nötter och en rad olika fröer och rötter. I det moderna samhället har vi dock inte samma möjlighet att jaga och samla som vi hade då men idag kan vi istället göra aktiva val när vi står och väljer i butiken.

Saker du då ska försöka undvika är bland annat spannmål, mejerivaror, baljväxter, socker och alla typer av hel- och halvfabrikat. Inget av detta fanns att tillgå på den tiden. Det är egentligen inte svårt alls att kunna gå över helt till paleokost. Det är dock alldeles för enkelt att bara laga till det man har hemma utan att egentligen tänka på vad man faktiskt stoppar i sig. Utöver att försöka välja bort det vi tidigare nämnt så är det också bra om du aktivt försöker att tänka på vad som egentligen finns i varorna du köper. Det är lätt att tro att en fin köttbit är både naturlig och färsk men när man väl tittar lite närmre på förpackningar så kan man ibland hitta tillsatser av både nitritsalt samt en rad andra typer av konserverings och stabiliseringsmedel. Detta är tillsatser som aldrig tidigare har funnits naturligt i våran kost och det är också därför vi inte heller har kartlagt alla långsiktiga effekter dessa tillsatser kan ha på våran kropp och hälsa.

Så om du känner dig manad att prova på att gå tillbaka i tiden och äta så som vi en gång var ämnade att göra så kan du börja med att rensa ut och försöka göra aktiva val när du handlar enligt de vi har behandlat ovan. Att följa paleokosten innebär inte att man måste avstå från saker man tycker är gott utan det huvudsakliga syftet är att ge dig en förståelse för att det man äter faktiskt påverkar hälsan, vikten och humöret mer än man kanske kunnat tro. Genom att hålla sig till en naturlig och ren mat som kroppen är byggd för så kommer du också att kunna må mycket bättre både psykiskt och fysiskt.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Kroppsfett Procent: Allting Du Behöver Veta! | Tränarätt.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *