Periodisk fasta

Periodisk fasta är ett intressant alternativ för dem som vill öka deras fettförbränning och bättre på sin form. I denna artikel kommer vi gå igenom hur man börjar med periodisk fasta samt varför den inte passar alla.

Periodisk fasta är en typ av diet som man kan följa om man strävar efter att kunna maximera sin form och träning. Periodisk fasta heter på engelska “Intermittent fasting” och innebär att man helt enkelt växlar mellan olika perioder av ätande och fastande medvetet. Man brukar också rekommendera att man successivt förskjuter förhållandet mellan dessa två perioder så att man kontinuerligt ökar sin fastande period samtidigt som man då minskar sin ätperiod. Det är trots detta inte ett måste att man tränar under just den här dieten men självfallet så kommer det gå snabbare att nå ditt mål om du också tränar samtidigt. De flesta som har testat den här dieten tycker också att de positiva effekterna av den blir lite kraftigare om dieten kombineras med träning. För att maximera de positiva effekterna ska man också försöka hålla sig till måltider med lågt innehåll av kolhydrater. Måltider med låga kolhydratsnivåer kommer också att leda till en bättre upplevelse av dieten I helhet.

 

Inte för alla…

Den periodiska fastan är framförallt riktad till dig som är frisk och vill ta din fysik och hälsa till nya nivåer. Dieten är väldigt okomplicerad och dessutom helt naturlig då vi under evolutionens gång ofta har levt med periodisk fasta då mat inte alls var lika lättillgängligt som det är idag. Det är dock väldigt viktigt att du inte har några som helst problem med ätstörningar eftersom att den periodiska fastan innebär att du kommer att behöva hoppa över måltider på ett hälsosamt sätt. Om det är så att du har några tidigare problem med ditt förhållande till mat kan en sådan här diet förvärra dina symptom och eventuellt också fixering kring vikt, kalorier och utseende. Känner du dig träffat så är periodisk fasta helt enkelt ingenting för dig. Den här dieten ska också undvikas om du har en väldigt hög träningsvolym och kanske redan har problem med att få I dig allt protein och alla kolhydrater. Då kan periodisk fasta istället leda till näringsunderskott.

 

Så börjar du med Periodisk fasta

För att testa periodisk fasta så ska du börja med att välja en period då du fastar helt och en period då du äter. Perioden där du fastar kan vara allt mellan 16-60 timmar men det allra vanligaste är att man inte överstiger 36 timmar fasta. Mellan dina fasteperioder lägger du helt enkelt in dina ätperioder. Det som är allra enklast om man vill prova på periodisk fasta är att man bara hoppar över en av måltiderna. Man kan till exempel hoppa över frukosten och om man då äter middag cirka klockan 20.00 och äter lunch runt klockan 12.00 så har du under den perioden fastat 16 timmar. Detta upplägg brukar kallas för ett 16/8 upplägg eftersom att du då fastar I 16 timmar och äter under 8 timmar. Om du har tänkt dig att träna under din diet så är det allra bäst om du avslutar fastan med ett rejält träningspass eftersom att det är viktigt att du får I dig näring efter att träningen är avslutad. Styrketräning är den träning som ger de största metabola effekterna och den kraftigaste hormonella responsen.

Sammanfattning

Periodisk fasta innebär att man växlar mellan olika perioder av ätande och fastande medvetet. Den vanligaste formen av upplägget är 16/8 där man fastar i 16 timmar och äter under 8 timmar. Det finns många som har fått väldigt bra resultat av att fasta samtidigt som den inte passar alla av förståliga skäl. Om du är intresserad av att lära mera om periodisk fasta kan jag rekommendera sidan leangains.com, bakom denna sida står Martin Berkhan, han var den som popularisera detta fenomen i Sverige.

Berätta gärna vad ni har för erfarenheter med periodisk fasta, fördelar och nackdelar eller personliga historier i kommentarsfältet nedanför.

 

4 Responses to “Periodisk Fasta: Så Kommer Du Igång”

 1. Åsa

  ”så är det allra bäst om du avslutar fastan med ett rejält träningspass eftersom att det är viktigt att du får I dig näring efter att träningen är avslutad. Styrketräning är den träning som ger de största metabola effekterna och den kraftigaste hormonella responsen”

  – Vad får det för effekt på kroppen om glykogenet tagit slut i kroppen efter fastan (säga att man kör low carb) och sedan sätter i gång och tränar hårt (Styrka eller intervaller). Bryter inte kroppen ner muskelmassa då? Hur ser fettförbränningen ut, den är väl också beroende av glykogen?

  Svara
  • Emil Eriksson

   Jo det är så jag menar, att man placerar sin största måltid efter träningspasset, kan hålla med om att formuleringen är lite otydlig 😛 som du säger så är det inte optimalt att träna på tom mage, glykogenet har en viktig roll.

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1.  Kroppsfett Procent: Allting Du Behöver Veta! | Tränarätt.nu
 2.  Periodisk Fasta: Börja nu! - Nathalie Nyren.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *